Amandelroosje

De bloemen van de Clarkia amoena (ook wel zomerazalea genoemd) zijn sterk en goed te combineren in bloemwerk. De soort was in het Latijn eerder ook wel bekend onder de naam ‘godetia’.

Clarkia amoena is bij tuinliefhebbers en in de vakhandel ook bekend onder haar vroegere naam Godetia grandiflora. De soort en de rassen worden 20-70 cm hoog en groeien compact en mooi vertakt. Opvallend zijn de schotelvormige bloemen, die in witte, roze, rode, zalmen lavendel kleurige tinten schitteren. Er zijn afzonderlijke rassen verkrijgbaar, zoals de oranje ‘Glorious Kelvedon’ en de zalmkleurige ‘Sybil Sherwood’. Vaker echter worden zaad mengsels aangeboden, bijvoorbeeld de ‘Grace’ serie met 50-70 cm hoge planten in zes verschillende kleuren. Ook bekend zijn de halfgevulde bloemen van de ‘Azalea’ serie (40 cm) en de ‘Princess’ serie (30 cm), beide met bloemen in diverse roze tinten.

Clarkia pulchella, ook wel schone clarkia genoemd, wordt 30-40 cm hoog en groeit breed vertakt. De violetroze bloemen verschijnen in de oksels van de blauwgroene, smalle, lancetvormige bladeren.

Clarkia unguiculata (vroeger Clarkia elegans) draagt de Nederlandse naam amandelroosje. De planten worden 40-60 cm hoog en bloeien crèmewit, roze of rood. De bloemen zitten in de oksels van brede, lancetvormige bladeren die over de rode stengels zijn verdeeld. Ze bloeien van onderen naar boven. Behalve van de soort is in de handel het zaad van afzonderlijke rassen verkrijgbaar, maar ook van mengsels. De planten leveren uitstekende snijbloemen op.

Bron: Tuindingen