Korenbloem

De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd, is een 30–60 cm hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. Binnen het geslacht Centaurea is het een van de drie soorten die van nature voorkomen in België en Nederland. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. 

De korenbloem dankt zijn naam aan de traditionele groeiplaats; op akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met gezuiverd zaaigoed komt de plant in dit milieu vrijwel niet meer voor. In bermen van binnenwegen zijn de blauwe bloemen nog wel regelmatig aan te treffen. De soort neemt zelfs toe, waarschijnlijk doordat veel bermen minder vaak dan vroeger worden gemaaid. Wel moet hierbij worden vermeld dat een groot deel van deze planten verwilderd zijn vanuit tuinen.

De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben meestal een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw. Echter zijn korenbloemen ook in wit, dieppaars, roze en licht paars te verkrijgen. De natuurlijke bloeiperiode is van juni tot september.

 

Zaaien: Winterharde eenjarige die reeds vroeg   (vanaf februari of voor de winter) ter  plaatse in volle grond kan worden gezaaid.

Hoogte: 60-90 cm

Bloeitijd: juni-september

Algemene kenmerken: 

Ranke eenjarige met smal blad en slappe stengels.  Korenbloem komt het best tot zijn recht in  grote groepen.  Ondersteuningsgaas is aan te raden.

Standplaats/ habitat: normale, doorlatende grond; volle zon