Slaapmutsje

Het slaapmutsje (Eschscholzia californica, Engels: California poppy), ook wel goudpapaver genoemd, is een kruidachtige plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae) die van nature voorkomt in de Westelijke Verenigde Staten en het westen van Mexico. De bloem is een symbool voor de staat Californië.

Het is een overblijvende (als we een zachte winter hebben) of eenjarige plant die 13 à 150 centimeter hoog kan worden en blauwgroene, afwisselend geplaatste bladeren heeft, die fijn verdeeld en slipvormig zijn.

De bloemen staan alleen op lange, zijdeachtige stengels en hebben vier kroonbladeren van 2 tot 6 centimeter lang en breed. De kleur is doorgaans oranjeachtig, maar kan variëren van geel tot donkeroranje. Het slaapmutsje bloeit van februari tot september. 's Nachts of bij koud of winderig weer sluiten de kroonbladeren, wat de bloem haar Nederlandse naam opleverde.

De vrucht van het slaapmutsje is een 3 tot 9 cm lange doosvrucht die bij rijpheid in tweeën splitst en zo verschillende kleine, zwarte of donkerbruine zaden vrijgeeft.

De plant overleeft de winter alleen in het westen van de Verenigde Staten, waar ze inheems is; in koudere klimaten is de plant eenjarig. De plant is in België en Nederland ingevoerd als sierplant en komt soms verwilderd voor. Er zijn naast de genoemde kleuren ook felrode en andere kleuren.