Tabaksplant (Nicotiana)

Siertabak is familie van de tabaksplant. Deze planten worden voornamelijk als sierplanten gebruikt.  Deze nachtvlinders aantrekkende bloemen kunnen goed geteeld worden in perken, borders, als achtergrondbeplanting en soms ook als snijbloem.  Naast de mooie verschijning van de Siertabak, hebben de bloemen ook nog eens een overheerlijke geur bij zich. Voornamelijk 's avonds en 's nachts verspreid er zich een heerlijke, zoete geur. 

Hoe moet ik Siertabak telen?

Je kunt de Siertabak zaden onder glas zaaien van februari tot en met april. Doe dit bij 20 graden, op kamertemperatuur dus, in een zaaibakje. Je kunt deze groot geworden jonge plantjes uitplanten vanaf begin mei in de volle grond op de plek van bestemming. Ook kun je direct in de volle grond zaaien, onder koud glas in de maanden april en mei. Voorzaaien heeft wel de voorkeur, vanwege de goed beheersbare temperatuur. De witte Siertabak wordt ongeveer 1 meter 50 hoog. De Nicotiana zal bloeien in de maanden juni tot en met september. 

 

Nicotiana sylvestris

Zo ook deze witte variant. Siertabak is een prachtige bloemensoort met lange, trompet vormige bloembladeren.

Mede door de hoogte van deze Siertabak erg geschikt. In het Midden-Oosten wordt Nicotiana sylvestris ook wel gebruikt in waterpijpen. 

Nicotiana nana

Nicotiana nana bloeit rijkelijk met allemaal verschillende soorten kleuren. Nicotiana nana is een eenjarige plant die mooi staat in borders, perken of in potten op het terras en balkon. Deze lage Nicotiana nana worden ook wel Tinkbell F2 genoemd.