Akelei

De akelei (aquilegia) is een prachtige, opvallende bloem die haast exotisch overkomt. Toch kun je deze plant ook onverwacht in Nederland in het wild tegenkomen.

 
  • Akelei is inheems in Europa, Noord-Amerika en de gematigde streken van Azië, zowel in de bergen als op akkergrond. Het is een geslacht uit de omvangrijke familie Ranunculaceae, en bevindt zich daarmee in het diverse en soms illustere gezelschap van bloemen als de anemoonde clematis, de boterbloem en de helleborus. Het is een winterharde, maar bladverliezende meerjarige plant, en kent ongeveer 120 varianten. En doordat hij zo gemakkelijk gekruist kan worden en uitzaait, leent hij zich heel goed voor een verwilderde ontdektuin.

De plant zelf ziet er niet heel spectaculair uit, maar de opvallende, geknikte bloemen met de vijf opvallend gepunte kroonblaadjes en de drielobbige bladeren maken dat dubbel en dwars goed. De bloeitijd is ongeveer van april tot juli. Na de bloei wordt de onderkant van de plant lelijk, maar dat kun je eenvoudig oplossen door er bodembedekkers of andere lage begroeiing omheen te zetten. Zo kan je ook na de bloei nog genieten van deze mooie plant.

De akelei heeft varianten in veel verschillende en opvallende kleuren, zowel eenkleurig als met kleurschakeringen. Een combinatie van verschillende soorten akelei zorgt voor een bijzondere mix aan bloemen in prachtige kleuren.